Van Plato tot Papandreou

Van Diogenes (403-323 vC) wordt verteld dat hij eens een les bijwoonde van Plato, die toen al wereldberoemd was in Griekenland. Tijdens deze les sprak Plato: ‘De mens is een ongevederd wezen dat zich voortbeweegt op twee benen.’ Daarop spoedde Diogenes zich naar de markt, waar hij een geslachte, kaalgeplukte kip kocht. Bij zijn terugkeer in de les wierp hij het dier voor de voeten van de meester, met de woorden: ‘Ziehier de mens van Plato!’

Inmiddels is Griekenland zelf een kale kip, eentje die zich van  haar eigen veren heeft ontdaan en die zich gisteren haar nek op het hakblok dreigde te leggen. Wie wil weten hoe dat heeft kunnen gebeuren, verwijs ik naar Balkan Ghosts. A Journey Through History van Robert D. Kaplan. Volgens Kaplan wordt in het Westen niet begrepen dat Griekenland veelmeer een product is van Byzantium en het Turkse despotisme dan van het Athene van Pericles. In zijn boek zegt een van de Griekse ondervraagden: ‘In our politics we are completely Oriental. We look at the West like Middle Easterners. Like the Arabs, we, as Orthodox Christians, were victims of the Crusaders. Greeks are married to the East. The West is our mistress only. Like any mistress, the West excites and fascinates us, but our relationship with it is episodic and superficial.’ In zijn boek schetst Kaplan een ontluisterend beeld van de PASOK, de socialistische partij van George Papandreou, een politicus die hij vergelijkt met Benito Mussolini.

Van Diogenes zij tot slot vermeld dat hij zijn toevlucht zocht bij de filosofie nadat hij als bankier failliet was gegaan…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *