Jerôme Louis Heldring (1917-2013) werd in geboren in Amsterdam. Na een rechtenstudie in Leiden werd hij in 1945 redacteur van de Nieuwe Rotterdamse Courant, waar hij tot 1972 bleef, de laatste jaren als hoofdredacteur. Hij zette zijn in 1960 begonnen column Dezer dagen sindsdien voort.
In 1993 ontving Heldring een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam, in 2007 kreeg hij de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek en in 2013 nam hij de Tegel (Nederlands belangrijkste journalistieprijs) in ontvangst voor zijn gehele oeuvre.
Een keuze uit Heldrings colums verscheen in 1975 onder de titel Het verschil met anderen, gevolgd door Een dilettant in 1989 en in 2003 Heel ons fundament kraakt. Uitgeverij Van Oorschot geeft de vierde keuze uit zijn columns uit, namelijk Dezer dagen verschenen in 2012 en Onze eeuw, een gesprek met André Spoor, verschenen in 2013.
Dezer dagen
In april 2012 stopte J.L. Heldring na 52 jaar met zijn befaamde column ‘Dezer dagen’. Sinds 1960 schreef hij op de opiniepagina van eerst de Nieuwe Rotterdamse Courant en later NRC Handelsblad zijn column over buitenlandse politiek, taal, godsdienst, Europa, cultuur en geschiedenis. Aanvankelijk begon Heldring de column omdat zijn hoofdredacteur hem als adjunct geen andere verantwoordelijkheden wenste af te staan. Gaandeweg vond hij in zijn stijlvolle opstellen een levenstaak: vanaf de zijlijn meedenken. Overtuigd als journalist in al deze onderwerpen een dilettant te zijn heeft hij echter generaties lezers getoond hoe scherpzinnig vanuit dilettantisme gedacht en geredeneerd kan worden. Politiek denken op columnformaat heeft in de Nederlandse pers nergens zo’n hoge vlucht genomen als juist in Heldrings column. Met name zijn vermogen hedendaagse politieke ontwikkelingen te spiegelen aan historische is befaamd, en ongeëvenaard.
Deze ruime bundeling omvat een keuze uit de 500 ‘kanttekeningen’ die Heldring tussen 2003 en 2012 plaatste.
‘Een meester in vileine bedachtzaamheid’ – Bas Heijne over Heldring.