Karel van het Reve (1921–1999) was van 1957 tot 1983 hoogleraar Slavische Letterkunde aan de universiteit van Leiden. Hij vertaalde talloze Russische auteurs in het Nederlands en ontving daarvoor de Martinus Nijhoff Prijs. Ook was hij correspondent in Moskou voor Het Parool.
Van het Reve publiceerde twee romans en talloze essays, waaronder Rusland voor beginners (1962), Uren met Henk Broekhuis (1978) en De ondergang van het morgenland (1990). In 1985 verscheen zijn Geschiedenis van de Russische literatuur, een boek dat uitgroeide tot een standaardwerk voor eenieder die geïnteresseerd is in de Russische literatuur. In 1981 ontving Van het Reve de P.C. Hooftprijs. Hij overleed in maart 1999.
Tussen 2008 en 2011 verscheen Van het Reves Verzameld werk in zeven delen dundruk, 6860 bladzijden, op zuurvrij papier, genaaid gebonden met stofomslagen en leeslinten.
In 2015 verscheen een bescheiden keuze uit het werk onder de titel Karel van het Reve voor beginners, in het najaar van 2019 zal een veel ruimere keuze verschijnen: Karel van het Reve voor gevorderden.
Voor meer informatie over Karel van het Reve: http://www.karelvanhetreve.nl/
Karel van het Reve voor gevorderden
Weinig Nederlanders konden zo helder en scherp, zo tegendraads en geestig schrijven als Karel van het Reve (1921-1999). Hij schreef over de meest uiteenlopende onderwerpen, van Russische literatuur (dat was zijn vak) tot de psychoanalyse, van de vraag of het Nederlands teloor gaat tot de ‘Sonate facile’ van Mozart. Deze bundel bevat teksten waarmee hij zijn tijdgenoten choqueerde, zoals de Huizinga-lezing uit 1978 over literatuurwetenschap, maar ook lofzangen op auteurs als Willem Elsschot en Thomas Mann en zijn reactie op het uiteenvallen van het Sovjetrijk.
‘Karel van het Reve voor gevorderden’ vormt een goede kennismaking met Van het Reves werk. Het bevat langere stukken dan de eerste bundel ‘Karel van het Reve voor beginners’, maar zoals kenners al weten: toegankelijkheid is ook hier het devies. Duister schrijven kon hij niet. De bundel is samengesteld door David Karelszoon van het Reve.
‘Mijn absolute favoriet is Karel van het Reve, en dan zijn hele verzamelde werk. Dat is ontzettend veel, (…) maar zo vreselijk goed geschreven. Als er brand uitbreekt en ik kan maar één ding meenemen, kies ik voor de cassette met Karels verzamelde werk en laat ik Gerard in de vlammen opgaan.’ – Kees van Kooten
‘Toen ik hem las, voelde ik een soort verwantschap en ook opluchting, alsof de wereld minder onbegrijpelijk en eenzaam was (…) Toen ik mijn allereerste korte stukje schreef zette hij me op het goede spoor. Veel losser, veel vrijer, veel meer vanuit het idee: dit is hoe ik het nu wil opschrijven, dus schrijf ik het zo.’ – Paulien Cornelisse.