Nico Dros
Het angstzweet der kolonialen
Driehonderdvijftig jaar duurde de bemoeienis van de Nederlanders met Java. Het begon omstreeks 1600 met onzekere handelscontacten, vervolgde met militaire interventies en resulteerde in de Nederlandse heerschappij over het hele eiland tussen de jaren 1830–1942.
In Het angstzweet der kolonialen brengt Nico Dros in negen essays verschillende episoden uit dit bewogen tijdvak tot leven en dringt daarbij diep door in de terra incognita van de Javaanse wereld. Het gaat steeds om de confrontatie tussen Nederlandse kolonialen en andere bevolkingsgroepen: mestiezen, Chinezen, Javanen. De onderwerpen blijken verrassend actueel: de ontmoeting en botsing tussen culturen, het conflict tussen de islam en het Westen, de spanningen tussen traditie en moderniteit. Aan de orde komen onder meer de Hollandse gruwelmoord op 10.000 Chinezen in Batavia; de heilige oorlog van een islamitische Hamlet tegen de koloniale veroveraars; Multatuli en het debat over het Cultuurstelsel; de Javaanse geestenwereld en ‘de stille kracht’ van Couperus als kernbegrip in het Javaanse denken over macht. Andere essays handelen over meer persoonlijke drama’s: een Saidjah en Adinda-geschiedenis anno 1629; het tragische gevecht om zelfbeschikking van de Javaanse aristocrate Kartini; een spectaculaire Indische moordzaak en de literaire nasleep ervan.
‘Hij heeft met dit boek prachtige historische essays geschreven die een evenwichtig beeld schetsen van drie eeuwen koloniale geschiedenis.’ Daan Diederiks, The Amsterdam Post, 2-6-2003.
Prijs:
€ 17,50
Uitverkocht