NRC Boekenwedstrijd

Vanaf vandaag kan er gestemd worden op Het beste boek van 2015, de boekenwedstrijd van NRC Handelsblad. De beste Nederlandstalige fictietitel wordt volledig door de lezers bepaald. Stemmen kan onder andere op Stadium IV van Sander Kollaard en Compassie van Stephan Enter.

Stadium IV
‘Er is geen stadium V.’ Met die woorden vat Sarie Vervoort haar kankerdiagnose (niet-kleincellig longcarcinoom, stadium IV) samen. Ze gaat sterven. In plaats van een behandeling kiest ze voor een reis: terug naar het Zweedse Öland waar zij en haar man Barend elkaar ooit ontmoetten, in de zomer van 1968. Het wordt een wonderbaarlijke reis. In het idyllische zomerlandschap waar ze indertijd verliefd werden, moeten ze nu afscheid nemen. Stadium IV is een verhaal over twee mensen die hun liefde in onmogelijke omstandigheden staande proberen te houden.

‘Het “Hooglied van de liefde”’ – De Wereld Draait Door

Compassie
Het leven van Frank van Luijn, bijna veertig, kabbelt al decennialang gemoedelijk van relatie naar relatie. Hij verkiest een bestaan zonder verplichtingen boven de schrale eentonigheid van jaar in jaar uit opgescheept zitten met één partner. Wanneer hij een kennis het fenomeen internetdating hoort beschrijven als een ‘grote snoeppot’ besluit hij zich, deels uit rusteloosheid en deels uit vrijblijvende nieuwsgierigheid, in te schrijven. En daar gebeurt het onverwachte: na enkele teleurstellende ervaringen valt hij als een blok voor de half-Duitse Jessica. Zijn leven verandert, hijzelf verandert, het geluk lijkt hem toe te lachen – tot hij op een onoverkomelijkheid stuit.

‘Een indrukwekkend portret van een ingewikkelde verliefdheid’ – HP/De Tijd

Stem en maak kans op een boekenpakket met alle 24 genomineerde boeken.

Stephan Enter twittert: “Als Compassie de boekenwedstrijd.nrc.nl wint, schenk ik mijn royalties over deze feestmaand aan Vogelbescherming Nederland.”