Heden in de boekhandel Onze eeuw. André Spoor en J.L. Heldring in gesprek.
André Spoor en J.L. Heldring voerden in augustus 2012 een viertal lange gesprekken. Zij namen hun persoonlijke ervaringen met de politiek van de twintigste eeuw door, spraken over de Koude Oorlog, het ontstaan en het einde ervan, over de dekolonisatie, over Europa, over de Nederlandse buitenlandpolitiek. De gesprekken werden opgenomen en gemodereerd door historicus John-Alexander Janssen.
In de gesprekkenis een aantal elementaire bewegingen in de twintigste eeuw samengevat tot een associatief en bijwijlen persoonlijk verhaal en niet als in een geschiedenisboekje. Bovenop alles wat de lezer zelf al weet, stippen de betrokken waarnemers Spoor en Heldring aspecten van het grote wereldgebeuren aan die onder het stof van de Wikipediakennis verdwenen is. Wat was het Long Telegram ook al weer en in welk verband tot de Koude Oorlog stond het? Welke Nederlandse politici hadden welke inzichten waar het de onafhankelijkheid van Indonesië aanging? Waarop baseert Heldring zijn uitspraak ‘dekoloniseren moet je door rechts laten doen, bezuinigen door links’?
Een boek voor een ieder die meer wil weten van de zwarte bladzijden van de Nederlandse en Europese politieke geschiedenis van de twintigste eeuw.
Hier vindt u een bespreking van het boek door Bart Jan Spruyt.
J.L. Heldring ontvangt op 21 maart in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de Tegel (Nederlands belangrijkste journalistiekprijs) voor zijn gehele oeuvre. Ter ere van de bekroning maakt Frenk van der Linden een documentaire over Heldring, die op 25 maart op televisie komt. De film is eveneens op zaterdag 23 maart te bekijken op een feestelijke Heldring-avond in het NRC Restaurant te Amsterdam.