Over dit hoofdstuk/artikel

J.R. Evenhuis


1.
The works and life of Walter Bagehot, London 1915, Vol. 1, p. 100.
2.
India is sinds de onafhankelijkheid een merkwaardig voorbeeld van een land waar miljoenen analfabeten bij verkiezingen toch uitstekend blijken te weten hoe zij moeten stemmen ten einde het politieke systeem daar er weer eens aan te herinneren dat het zijn mandaat van het volk krijgt. Een Indi?r schreef onlangs dat Europeanen daar ten onrechte soms verbaasd over doen. ?Heeft men dan in die o zo geweldige westelijke democratie?n nog steeds geen zelfkennis genoeg om te weten dat met verstandige analfabeten een democratie beter kan floreren dan met politicologen wie het aan een goed oordeel schort? Wat zijn lezende en schrijvende democratische volken waard als zij vervolgens met de ogen knippen.?
3.
The works and life of Walter Bagehot, Vol. 1, p. 107.
4.
Bob Woodward and Scott Armstrong, The Brethren. Inside the Supreme Court (?A great best-seller in America, zoals een Europese recensent vaststelde. But mostly silly gossip, supposedly taken from off-the-record and not-for-attribution talks with former law clerks about the Justices and with the justices about each other?)
5.
In 1980, bij de laatste presidentsverkiezingen, waren de stemlokalen aan de Westkust, door het tijdsverschil met de rest van Amerika, nog niet gesloten toen de media Reagan al als overwinnaar bekend maakten. Een heel aantal kiezers zag er toen geen zin meer in een stem uit te brengen. Zo is denkbaar dat in de toekomst van die zogenaamde projecties van de media zo’n suggestie uitgaat dat steeds meer Amerikanen hun meest primaire democratische recht er eenvoudig aan geven. ?Remember when something wasn’t over until it had happened??, schreef The New Yorker ironisch in dit verband.
6.
Abschied vom Prinzipiellen, Reclam Stuttgart 1981, S. 10.
7.
Ibid. S. 11.