Medewerkers in dit nummer
J. de Kadt, geboren 1897, begon zijn politiek optreden als lid van de Communistische Partij, die hij in 1924 verliet. In 1929 werd hij lid van de SDAP, waaruit hij in 1933 met de toenmalige ‘linkervleugel’ werd geroyeerd, wat leidde tot de vorming van de ‘Onafhankelijke Socialistische Partij’. De oorlogstijd bracht hem in het toenmalige Nederlands-Indië en in de Japanse gevangenkampen. Terug in Nederland in 1946 werd hij lid van de PvdA. Van 1948-1963 was hij voor die partij lid van de Tweede Kamer. Hij publiceerde o.m.: Uit mijn communistentijd (memoires, deel I), Ketterse Kanttekeningen (essays), Beweringen en Bewijzen (essays), De kiezer en zijn kansen, Methode Israël.
Mr. Josine W.L. Meyer, studeerde te Leiden rechten. Interesseert zich vooral voor politiek-culturele en psychologische problemen. Publiceerde: Multatuli en Tine, Vrije Bladen 1950 en Inleiding tot het denken van Nietzsche.
Schreef voor bladen boekbesprekingen en essays o.a. over Aegidius Timmerman, Vestdijk, Nietzsche, Jacob Burckhardt, Hannah Ahrendt.
C. Bittremieux, geboren in 1920 te Nieuwpoort, Licenciaat germaanse filologie Universiteit Leuven. Aanvankelijk redacteur letteren bij het dagblad De Nieuwe Gids en het weekblad Spectator te Brussel, sedert 1948 werkzaam bij de Raad van State aldaar. Publiceerde ‘P.N. van Eyck’ (reeks Hedendaagse dichters, Antwerpen 1947), ‘De dichter Jan van Nijlen, een commentaar’ (Amsterdam, 1956), bezorgde tekstuitgaven van die beide auteurs, benevens bloemlezingen uit het werk van Cyriel Buysse en J. Revius, en schreef voorts over literatuur in Amsterdams Tijdschrift voor Letterkunde, Critisch Bulletin, Dietse Warande en Belfort, De Gids, Hollands Weekblad, De Maand, N.R.C., De Vlaamse Gids, Tirade e.a.
C. Buddingh’, geboren 1918 te Dordrecht. Werkzaam als schrijver. Zijn laatste publicaties zijn de dichtbundels Deze kant boven en 128 vel schrijfpapier (in samenwerking met K. Schippers), Wil het bezoek afscheid nemen, de roman Misbruik wordt gestraft en Een pakje per dag.
Tom Graftdijk, geboren 1949 te Amsterdam, doorliep met horten en stoten de middelbare school, en beweegt zich nu onzeker maar blijmoedig, en ‘met de beste bedoelingen’ door zijn steeds levenlozer wordende geboorteplaats voort.
Charles B. Timmer, geboren te Amsterdam 1907, essayist, dichter, vertaler, hoofdredacteur van de bij G.A. van Oorschot verschijnende ‘Russische Bibliotheek’. Laatste publicatie Rusland zwart op wit (essays); binnenkort verschijnt De kinderen van Jesenin.
J.H.W. Veenstra, geboren in 1911 te Zwolle, was enkele tientallen jaren journalist in binnen- en buitenland en bedrijft nu public relations. Hij is literair kritikus van Vrij Nederland geweest en publiceerde o.m. in de Stoa-reeks D’Artagnan tegen Jan Fuselier, waarin een episode uit het optreden van E. du Perron als Indische polemist is beschreven.
Elisabeth Bedijs, geboren 1942 te Amsterdam. Studeert Engels.