Op 13 december aanstaande spreken Gerard Koolschijn en Coen Simon in Spui25 over Plato’s oplossing voor de planeet. Aanmelden kan hier.
Sinds een botte zakenman is verkozen om het machtigste land op de aardbol te leiden, dreigen kortzichtigheid en onwetendheid, brutaliteit en bluf opnieuw het lot van de op hol geslagen mensheid te bepalen. Hoog tijd nog eens een blik te werpen op de oudste utopie: Plato zag het gevaar van ongeremde menselijke begeerte. Weigerend tot cynisme te vervallen zocht hij een verklaring en een oplossing in een met vuur verkondigde psychologische en politieke theorie, waarin afkeer van de consumptiemaatschappij en het verschil tussen welvaart en welzijn centraal stonden.
Gerard Koolschijn, schrijver en vertaler, stelt in het boek Plato’s oplossing voor de planeet een korte en krachtige selectie samen uit Plato’s psychologische en politieke werk. Filosoof Coen Simon zal op deze avond met hem in gesprek gaan over wat de teksten van Plato lezenswaardig en relevant voor het heden maakt. In Plato’s opinie stevende de mensheid in de 5e en 4e eeuw voor Christus al af op de ondergang, veroorzaakt door hebzucht en eigenbelang. Een maar al te actuele gedachte in deze tijden van Trump, klimaatverandering, overbevolking en de groeiende kloof tussen arm en rijk.
Wat kunnen we van Plato’s visie leren? Zijn de ideeën ook praktisch toepasbaar en zijn doemscenario’s niet van alle tijden? De democratie bijvoorbeeld zou in ieder geval geen beteugeling kunnen zijn van de menselijke driften. Maar wat dan wel? Wat is precies de oplossing voor de planeet?