Er zijn maar weinigen die zo helder en scherp, zo tegendraads en geestig kunnen schrijven als Karel van het Reve (1921–1999). Hij schreef over de meest uiteenlopende onderwerpen, van de Russische literatuur (zijn vakgebied) tot de psychoanalyse, van de vraag of het Nederlands teloorgaat tot de Sonate facile van Mozart. Van het Reve kon zijn tijdgenoten soms choqueren, bijvoorbeeld met de Huizingalezing uit 1978 over literatuurwetenschap, maar stak ook lofzangen af over auteurs als Willem Elsschot en Thomas Mann, en liet uiteraard zijn licht schijnen op het uiteenvallen van het Sovjetrijk. Waar hij ook over schreef, het is altijd duidelijk, origineel, grappig – en leerzaam.
Karel van het Reve voor beginners en gevorderden is, met zowel korte stukken als langere essays, de ultieme introductie tot zijn werk, dat aan toegankelijkheid niets heeft ingeboet. Deze bundel is samengesteld door David Karelszoon van het Reve.
‘Karel is een van de grootste Nederlandse schrijvers. Zijn taal is kloek en helder, iedereen met een zekere belangstelling kan hem begrijpen. Wat hij geschreven heeft, is bovendien nog bijzonder actueel. Het Sovjetcommunisme, waarover hij zo indringend heeft bericht, is weliswaar verdwenen maar alleen al Poetins onderdrukking van zijn eigen Russische bevolking valt uitstekend te verklaren met de inzichten die Karel al meer dan vijftig jaar geleden op schrift heeft gesteld.’ – Max Pam in de Volkskrant
Karel van het Reve (1921–1999) was hoogleraar Slavische Letterkunde aan de universiteit van Leiden. Voor zijn vertalingen uit het Russisch ontving hij de Martinus Nijhoffprijs. Ook was hij correspondent in Moskou voor Het Parool. Hij publiceerde twee romans en talloze essaybundels, waaronder Rusland voor beginners, Uren met Henk Broekhuis en De ondergang van het morgenland. Zijn Geschiedenis van de Russische literatuur groeide uit tot een standaardwerk. In 1981 werd hem de P.C. Hooft-prijs toegekend. Tussen 2008 en 2011 verscheen Van het Reves Verzameld werk in zeven delen dundruk.