Jerker Spits gaat in de nieuwe aflevering van OORschot in gesprek over zijn boek Jacht op de barnsteenkamer. De barnsteenkamer, een achttiende-eeuws kunstwerk, verdween spoorloos aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hoe kon de kamer verdwijnen? En hoe werd het de inzet van een verhitte zoektocht, waar zelfs de Stasi, de KGB en West-Duitsland zich in mengden? Deze aflevering werd gepresenteerd en geproduceerd door Ignace Schoot.
De communisten en de nazi’s zaten er achteraan, de Stasi maakte er decennialang jacht op, en het is misschien wel het grootste vermiste kunstwerk uit de geschiedenis: de barnsteenkamer. In de achttiende eeuw liet Frederik I van Pruisen een kabinet van kostbaar barnsteen bouwen. Zijn zoon schonk het aan tsaar Peter de Grote, waarna het meer dan twee eeuwen bezoekers van het tsarenrijk heeft doen verbazen. Na 1945 verdween de kamer spoorloos.
Jacht op de barnsteenkamer gaat over de hoop en illusies van schatjagers en hun liefde voor kunst. Jerker Spits vertelt over hun speurtochten, die zich afspelen tegen het decor van de twintigste eeuw: de Russische Revolutie, de opkomst van het Derde Rijk, de Duitse deling en de Val van de Muur. En passant behandelt Spits alles wat er over barnsteen te vertellen valt.
Jerker Spits (1977) is germanist. Bij Uitgeverij Van Oorschot publiceerde hij een boek over Duitse cultuur: Staalhelmen en curryworst (2016). Hij schrijft over Duitse literatuur, politiek en cultuur voor Trouw, Duitslandweb en De Groene Amsterdammer.
OORschot, de podcast van Uitgeverij Van Oorschot, is te beluisteren via onder meer Soundcloud, Apple, Google en Spotify.