De Parelduiker 2022/5
Hans Faverey bracht zijn eerste levensjaren door in Suriname. Later zei hij geen herinneringen te hebben aan zijn land van herkomst en nergens in zijn poëzie lijkt hij er toespelingen op te maken. Maar in zijn literaire nalatenschap bevinden zich prachtig geïllustreerde brieven van zijn in Suriname achtergebleven vader die licht werpen op de gecompliceerde verhouding met zijn vader en met het land van geboorte.
Biograaf Dick van Halsema laat zien hoe de relatie tussen de dichter J.H. Leopold en zijn leerling Frits Schmidt-Degener zich via de bijlessen ontwikkelde tot een belangrijke bron in de kennis van de dichter van Cheops.
De afgelopen jaren is de ster van Anton de Kom en zijn boek Wij slaven van Suriname flink gerezen. Maar in wat ooit ‘de Nederlandse West’ heette, was er nog iemand die fel ageerde tegen de Hollandse overheersing. In 1929, dus vijf jaar vóór Anton de Kom. Zijn naam: Medardo de Marchena.
Veertig jaar voor Voskuils Bureau-cyclus was Piet Meertens al hoofdpersoon in een boek. Frans Berni schreef de sleutelroman Paul’s portret over ‘de zaak Pietje Valkenburg’ in Het Bureau, een MeToo-affaire die Meertens zijn positie had kunnen kosten.
Prijs:
€ 14,50
Op voorraad