Naar aanleiding van het verschijnen van de verzamelde Verhalen van Isaak Babel bij uitgeverij Van Oorschot organiseren EYE, SLAA en Uitgeverij Van Oorschot een avond over de schrijver Isaak Babel.
Babel is met name bekend van zijn verhalenbundel Rode Ruiterij, met zijn bijna achteloze beschrijvingen van de ontstellende wreedheden tijdens de Pools-Russische oorlog, vaak begaan door gewone mensen, als dagelijkse handeling. Maar niet minder fameus is zijn prachtige Verhalen uit Odessa, waarin Babel de joodse maffiawereld in Odessa beschrijft: wederom wreed, tegelijkertijd hilarisch door de streken van de kleurrijke figuren Benja ‘de Koning’ Krik en Ljoebka de Kozak.
Kenmerkend aan Babels werk is het spanningsgebied tussen een vaak sierlijke stijl, de idealen, de schoonheid, de verrassende metaforen en de vaak ontstellende en beklemmende werkelijkheid die zijn verhalen doorkruisen. Wat maakte deze schrijver zo ongelooflijk bijzonder, waarom lopen zo veel (hedendaagse) schrijvers met hem weg?
Op 7 mei praat Michel Krielaars (NRC Handelsblad) met Babel-bewonderaar Tommy Wieringa en vertaalster Froukje Slofstra.
Aansluitend wordt Babel je moet alles weten (2005, 55 min.) vertoond, een documentaire van Rolf Orthel, waarin deze het levensverhaal van de schrijver vertelt, die ondanks zijn kritische teksten besloot in Rusland te blijven. Kaarten bestellen kan hier.
In oktober vertoont EYE in het programma ‘100 jaar Russische cinema’ de film Joods geluk (1925), waarvoor Babel de tussentitels schreef.