Floris Tilanus (1966) werkt al decennia als illustrator en grafisch vormgever. Samen met zijn vrouw Elena Beelaerts heeft hij het Paleisje voor Volksvlijt opgericht, waarmee ze theatrale evenementen organiseren waarin kunst, vermaak en wetenschap bij elkaar komen. Hij is pianist in een trio en won in 1997 de eerste sju-kom voor amateur jazzcomponisten.
Met Keizer Karel verliefd treedt hij voor het eerst naar buiten als maker van prentenboeken. Zijn recentste werk, Zoals het is, werd bekroond in 2018 als Best Verzorgde Boek. Hij illustreerde daarnaast de Fabels van La Fontaine en de Metamorfosen van Ovidius. In het najaar van 2019 verschijnt een nieuwe uitgave van De vertellingen van duizend-en-één nacht, door hem geïllustreerd.
Keizer Karel verliefd
De Italiaanse schrijver Italo Calvino werd gevraagd in het najaar van 1985 de Charles Eliot Norton Poetry Lectures te verzorgen, een cyclus van zes lezingen over literatuur aan Harvard. Calvino schreef vijf teksten. Maar in de nacht van 18 op 19 september van dat jaar overleed hij aan een hersenbloeding in een oud ziekenhuis in Siena. Een van de lezingen opende met de legende van de verliefde keizer Karel.
De vorst wordt op hoge leeftijd verliefd op een heel jong meisje. Als ze sterft, dooft zijn liefde niet. Hij sluit zich met haar op in zijn kamer en blijft smachtend naar haar staren. Een bisschop gaat op onderzoek uit en komt erachter dat er betovering in het spel is.
Floris Tilanus raakte in de ban van deze legende over keizer Karel en besloot er een prentenboek van te maken. Hij geefthet prachtige mythische verhaal een heel eigen aanstekelijke beeldtaal mee en een kleurgebruik dat zowel sprookjesachtig als lieflijk is.
‘Een enig verhaal, prachtig gedoseerd, vol spanning die met een schitterende humor wordt opgelost.’ – Dolf Verroen
De mooiste mythen uit de Metamorfosen van Ovidius, gekozen en vertaald door Marietje d’Hane-Scheltema en schitterend geïllustreerd door Floris Tilanus.
Vrijwel alle inmiddels beroemde mythen uit de oudheid zijn te vinden in de Metamorfosen van Ovidius, het grote werk waarin hij begint bij de Chaos en de schepping van de wereld, om te eindigen in zijn eigen tijd, het Rome onder keizer Augustus. Ovidius schreef zijn betoverende gedaanteverwisselingen vanuit het idee dat alles voortdurend in… Lees verder
Tilanus’ boek best verzorgd
Zoals het is, het prachtig melancholiek prentenboek van Floris Tilanus, vormgegeven door Tessa van der Waals is verkozen tot een van de best verzorgde boeken van 2017. De prijs is een initiatief van Stichting De Best Verzorgde Boeken in Amsterdam. In deze stichting werken drie branche-organisaties samen, namelijk de Stichting CPNB (Collectieve Propaganda van het… Lees verder
Werken aan de illustratie van de fabels van Lafontaine
Op deze Vimeofilm leest illustrator Floris Tilanus ‘De houthakker en de dood’ uit Jean De Lafontiane’ s Fabels voor terwijl we de bijbehorende illustratie zien ontstaan…
Fabels in een nieuw jasje
‘De Franse schrijver La Fontaine blijkt de mensen goed te kennen. Al vertelt hij over dieren, je ziet meteen dezelfde klieren die je kent van op je werk, de school, de sportclub of de kerk: de arme sloeber en de gek, het leeghoofd met zijn grote bek, de machtige, de hypocriet, de brave domoor en… Lees verder