Ronald Havenaar (1950) is als historicus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. In 1990 promoveerde hij op De tocht naar het onbekende – Het politieke denken van Jacques de Kadt en een jaar later bezorgde hij, in samenwerking met Maarten Brands en Patrick Dassen, bovendien een omvangrijke keuze uit de verspreide geschriften van deze spraakmakende politicus onder de titel De deftigheid in het gedrang. In 1993 publiceerde hij Van Koude Oorlog naar nieuwe chaos (1939–1993) en in 2003 Muizenhol, een studie over het werk van Willem Frederik Hermans en diens opvattingen over Nederland. Voorts publiceert hij regelmatig artikelen en besprekingen in Vrij Nederland en NRC Handelsblad, voornamelijk over internationale politiek.
Babyboomboek
Babyboomers zijn mensen die geboren zijn tussen 1945 en 1955. Geboren in geringe welvaart hebben zij de wederopbouw en de groei van de welvaart beleefd vanuit een herinnering aan bekrompenheid en de alomtegenwoordige Tweede Wereldoorlog. De protestgeneratie van ’68? Ja, maar er is veel meer, bewijst babyboomer Ronald Havenaar.
Aan de hand van zesendertig boeken die de babyboomers lazen in hun ontvankelijkste periode schetst Havenaar een generatie, een tijdsgewricht en een mentaliteit in thema’s als beklemming, illusie, bevrijding en verval. De lezer van dit boek leert zesendertig elementaire Nederlandse fictie- en nonfictiewerken beter kennen, maar vooral ook: zichzelf en zijn tijd of die van zijn ouders.
Dit is mentaliteitsgeschiedenis pur sang. Het boek is aantrekkelijk begeesterend geschreven. Een feilloze combinatie van herkenning en aha-erlebnis voor elke babyboomer of voor wie is grootgebracht door babyboomers.