Bingewatchen

Netflix binge

De laatste tijd hoor je steeds meer verhalen over de risico’s van bingewatchen, het kijken van een complete televisieserie in een enkele marathonsessie. Je zou er er lui en dik van worden en aan verslaafd kunnen raken, net als aan videogames of alcohol. En inderdaad, bingewatchen is niet zonder risico’s. Volg daarom altijd het onderstaande stappenplan:

Planning

Bingewatchen kost tijd. Een gemiddelde serie heeft twaalf afleveringen van ongeveer 45 minuten, ofwel een totale looptijd van negen uur. Technisch is het dus mogelijk om een heel seizoen in één nacht te kijken, maar in de praktijk blijkt dat – inclusief plaspauzes, terugspoelmomenten en interrupties – vaak onhaalbaar. Voor een evenwichtige werk/watch-verhouding is het raadzaam om het bingewatchen tot de weekenden te beperken, maar in geval van nood kun je je natuurlijk ook ziek melden.

(Voor bingewatchen met behoud van uitkering, klik hier)

Voorbereiding

‘Zitten is een werkwoord’, zei Gerrit Rietveld. Kies daarom altijd een comfortabele zetel met voldoende steun en frontaal zicht op het scherm. Bouw een nestje voor jezelf en vul het met alles wat je eventueel nodig mocht hebben: kussentjes, proviand, amfetamine, fleece dekentjes, oogdruppels, maar ook een stripje Advil en een kruimeldief voor het geval dat. Bingewatch je bij voorkeur horizontaal in bed, maar heb je geen tv in de slaapkamer? Zet dan je laptop op z’n kant en ga er in foetushouding naast liggen. Wel regelmatig draaien om doorligplekken te voorkomen.

Kleding

Strakke, knellende kleding zit ongemakkelijk en kan bij langdurig bingewatchen de bloedsomloop belemmeren. Dexter is leuk, maar je wil er geen spataders aan overhouden. Draag daarom bij voorkeur soepele, ruimvallende kleding met weinig naden of ritsen, zoals een joggingbroek, een pyjama, of – mijn persoonlijke favoriet – een onesie.

Warming-up

Bingewatchen is topsport. Lichaam en geest moeten er klaar voor zijn. Voorkom tunnelvisie en draai voordat je begint je ogen een paar keer beurtelings zo ver mogelijk scheel, van links naar rechts en naar boven en beneden. Adem bij iedere oogbeweging in korte stootjes uit. Vergeet niet te knipperen.

Bij langdurig bingewatchen krijgen met name de nekspieren het zwaar te verduren. Trakteer elkaar daarom op een uitgebreide nek- en schoudermassage. Mocht je geen partner (meer) hebben; bij de Blokker haal je al voor drie tientjes een trilkussen.

Beweging

Als je eenmaal met bingewatchen bent begonnen, wil voldoende lichaamsbeweging er in alle hectiek wel eens bij inschieten. Toch blijven er genoeg loze momenten over om even aan je lijf te werken. Benut die vijftien wachtseconden tussen de afleveringen door en doe een paar kniebuigingen. Druk je op tijdens de terugblik op wat voorafging. Netflix heeft tegenwoordig de optie om het intro helemaal over te slaan, maar je kunt het ook gebruiken voor een paar korte Pilatesoefeningen. Blijf in beweging en drink voldoende tijdens je inspanningen, want een gemiddelde bingewatcher verliest meer dan een liter vocht per uur.

Bingewatchen is soms afzien, maar zolang je blijft luisteren naar je lichaam hoeft zelfs een midweek Downton Abbey geen lijdensweg te zijn. Tot slot: bingewatchen is geen wedstrijd, je kunt niet winnen of verliezen. En Sherlock is niet per se beter dan Girlboss. Uiteindelijk gaat het er niet om wat je kijkt, maar dat je het gezien hebt.

______________________

Arjen van Lith is journalist, schrijver en bingewatcher. Momenteel is hij bezig met Better Call Saul en Fargo, Little Big Lies, 13 Reasons Why en – als hij tijd over heeft – American Gods. In de aanloop naar het nieuwe seizoen van House of Cards – dat op 30 mei begint – herkijkt hij dit weekend het vorige.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Arjen van Lith

Arjen van Lith (1971) is journalist, schrijver en kunstenaar. Sinds acht jaar woont hij in de Verenigde Staten, eerst in Austin en nu in Pittsburgh, waar hij werkt aan zijn sleutelroman en andere projecten