Kijktip: The Beaver Trilogy

https://www.youtube.com/watch?v=eH-5ThzYUfU

Wat ze bij The Voice of Holland niet snappen, is dat de werkelijke sterren van talent shows al in een vroeg stadium sneuvelen: niets is vermakelijker dan een avondje plaatsvervangende schaamte vol sneue ROC-dropouts die elke noot vol overgave missen, maar desondanks heilig blijven geloven in hun eigen Unieke Talent.

In 1979 ontmoette regisseur Trent Harris zo’n Uniek Talent op de parkeerplaats van het lokale televisiestation Channel 2 in Salt Lake City. Per toeval, want hij stond gewoon zijn nieuwe videocamera te testen. Zodra hij de 21-jarige ‘Groovin Gary’ voor de lens krijgt, grijpt deze zijn kans en nodigt Harris uit voor zijn aanstaande optreden als Olivia Newton John in het buurthuis van Beaver, Utah. Met pruik, in full drag en live gezongen. De ontmoeting, Gary’s metamorfose tot Olivia (Newton Don voor de gelegenheid) en zijn optreden zijn te zien in de korte documentaire The Beaver Kid, het eerste deel van de Beaver Trilogy.

Harris was zo gegrepen door de simpele maar aaibare Gary, dat hij dezelfde film nog tweemaal maakte als drama. In The Beaver Kid 2 (1981, budget 100 dollar) bewijst een piepjonge Sean Penn zijn zeldzame klasse als talentloze wannabe. We vallen erin op het moment dat de grimeuse hem met een paar onvaste basisingrepen transformeert tot Olivia (Neutron Bomb in dit deel). In Penns oeuvre is deze rol vrijwel geheel onder de radar gebleven, en misschien is dat maar beter ook.

In het laatste hoofdstuk (The Orkly Kid, 1985) neemt Crispin Glover – bekend van zijn rol als vader George McFly in Back to the Future (ook 1985) – de rol van Gary voor zijn rekening. Hij is zonder twijfel de beste drag queen van de drie en hij leeft zich volop in, maar zijn stem kraakt en hapert. Het origineel was beter.

Via de Beaver Trilogy heeft Groovin’ Gary met terugwerkende kracht alsnog een sterrenstatus bereikt. Volgens geruchten schuurde hij vlak na zijn optreden tegen het suïcidale aan, maar dankzij Harris’ drieluik kreeg hij 22 jaar later alsnog zijn felbegeerde roem en erkenning toen de re-edit in 2001 furore maakte op het Sundance Film Festival. Lang heeft hij er niet van kunnen genieten, want in 2009 stopte Gary op 50-jarige leeftijd definitief met grooven. Eeuwig zonde. He could have had his own show.

____________________

Arjen van Lith is freelance journalist en schrijver. Hij verzamelt alvast tv- en filmfragmenten voor het geval hij ooit Zomergast wordt. Vorig jaar debuteerde hij bij De Harmonie met de verhalenbundel Mijn Snor. De meeste maanden van het jaar woont hij in Austin (Texas), waar hij werkt aan een bundeling van de brieven die hij ooit aan zijn kapper schreef, en aan een roman over zijn opgroeien in dorpsmetropool Krommenie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Arjen van Lith

Arjen van Lith (1971) is journalist, schrijver en kunstenaar. Sinds acht jaar woont hij in de Verenigde Staten, eerst in Austin en nu in Pittsburgh, waar hij werkt aan zijn sleutelroman en andere projecten