Herman Hissink (1915-2011), geboren en getogen in Den Haag, maakte al in de jaren ’20 en ’30 fietstochten door Europa. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hield hij, betrokken bij verzetswerk, een oorlogsdagboek bij. Van 1944 tot 1980 was hij leraar Nederlands aan het Gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Ook met tientallen toneelregies en zomerlange gezamenlijke kampeertochten door de ruige Griekse natuur heeft hij zijn stempel gedrukt op vele generaties leerlingen.
Natuurlijk bestaat God
Kijk vanuit de ruimte naar onze planeet, waar eens dinosaurussen rondstapten en nu mensen krioelen die zo vernuftig zijn dat ze de hele aarde kunnen vernietigen.
Met deze blik heeft Herman Hissink bijna honderd jaar geleefd, ondanks wereldoorlogen en catastrofale natuurvernietiging vasthoudend aan het geloof dat Mozart geen toeval was. Dat er een Plan is, een Intellect dat met weerbarstige materie vecht. Dat schepping en evolutie elkaar niet uitsluiten. En dat er voor het te laat is een evolutionaire mutatie van de mens moet komen – het ‘koninkrijk Gods’ dat Jezus verwachtte.
Dit geloof is de kern van Hissinks dagboeken en brieven, waarin hij zijn ervaringen en waarnemingen beschrijft, vaak woedend, altijd met hartstocht – of het nu om zijn natuurliefde gaat, om zijn tocht door de vuurzee van het gebombardeerde Haagse Bezuidenhout of om zijn ezelreizen door de Griekse binnenlanden.
Natuurlijk bestaat God is een indringend persoonlijk verslag van de twintigste eeuw, met metafysica als motor van maatschappijkritiek.
Een vreemd en geweldig boek
In de Trouw noemt Henk Steenhuis Herman Hissink’s Natuurlijk bestaat God een vreemd en geweldig boek. ‘Was dit boek de erfenis van, zeg een voormalig premier, dan zou het een literaire gebeurtenis van de eerste orde zijn. Nu het de literaire nalatenschap isvan een relatief onbekende leraar vraag je je geregeld af: waarom moet ik… Lees verder