Jerker Spits (1977) is germanist en woonde in Berlijn en Wenen. Hij schreef en schrijft over Duitse literatuur, politiek en cultuur in Trouw, Filosofie Magazine en De Groene Amsterdammer.
Onder het bladerdak
De intense rijkdom van het bos: van het Teutoburgerwoud tot de taiga, van het tropische regenwoud op Borneo tot het Sherwood Forest, van het Forest of Dean tot de Veluwe – Jerker Spits vertelt in Onder het bladerdak over ruim tweeduizend jaar woudgeschiedenis. Hij diept bekende en minder bekende historische figuren op uit het lommerrijk verleden en weet een inspirerende veelheid aan schitterende verhalen uit de rijke humuslaag van het bos omhoog te trekken.
Spits schotelt Romeinse generaals voor die in Germaanse wouden aan de grens van hun wereld en voorstellingsvermogen
kwamen. Hij schrijft over de honger naar hout, betoverde bossen, geheimzinnige sprookjes en wolfskinderen. Het bos is de plek van zowel ontroerende als wrede sprookjes, van houtkap en natuurbeheer, van dwarse geesten en rebellen – en niet in de laatste plaats van onze angsten, dromen en verlangens. In het woud huizen verhalen over wie we als mens eigenlijk zijn.
Tussen deze wonderlijke verhalen door ontdekt de lezer hoe eiken groeien, hoe je hout oogst en hoe je in het bos de sporen van een wolf ontdekt. Een boswandeling zal nooit meer hetzelfde zijn.
Jerker Spits ‘Staalhelmen en curryworst’ verschenen
Staalhelmen en curryworst. Een Duitse cultuurgeschiedenis in 15 fenomen is het ultieme Duitslandboek voor de Boekenweek. Jerker Spits reist dan ook rond om erover te vertellen. Erudiet, welgeïnformeerd en toch behapbaar. Hier de tien presentaties en lezingen in de Boekenweek, sommige met curryworst… En de eerste presentatie woensdag 24 februari 20.00 Goethe Institut Herengracht 470… Lees verder
Vol verwachting: de voorjaarsaanbieding
In 1975 verscheen Twee vorstinnen en een vorst van R.J. Peskens , een pseudoniem waarachter zoals bekend uitgever Geert van Oorschot zelf schuilging. Het werd een bestseller die uitgever en uitgeverij aanzien en omzet bezorgde. Nu, veertig jaar later, is er al minstens evenveel aandacht voor de geweldige biografie die Arjen Fortuin schreef óver deze… Lees verder