Ovidius (43 v.Chr. – 17 na Chr.) was een van de belangrijkste en meest vernieuwende dichters uit de tijd van keizer Augustus. Met name zijn mythologische epos Metamorfosen is van grote invloed geweest op de Europese literatuur en beeldende kunsten.
Metamorfosen
Vrijwel alle beroemde mythen uit de oudheid zijn te vinden in de Metamorfosen van Ovidius, het grote werk
waarin hij begint bij Chaos en de schepping van de wereld, om te eindigen in zijn eigen tijd, het Rome onder
keizer Augustus.
Vanuit het idee dat alles voortdurend in beweging is, schreef hij deze lange betoverende reeks gedaanteverwisselingen.
Het gehele boek werd in 1993 prachtig vertaald door Marietje d’Hane-Scheltema, waarna er vele tienduizenden van werden verkocht. Na haar succesvolle samenwerking met tekenaar Floris Tilanus bij haar vertaling van de Fabels van La Fontaine, ontstond de vurige wens om ook een dergelijke uitgave te maken van het beste uit de Metamorfosen.
In deze eenmalige, fraaie uitgave staan alle bekende mythen bij elkaar, over Narcissus en Echo, Jason en Medea, Daedalus en Icarus, Apollo en Daphne, Pyramus en Thisbe, Venus en Mars. En dat alles opnieuw schitterend geïllustreerd door Floris Tilanus.
De mooiste mythen uit de Metamorfosen van Ovidius, gekozen en vertaald door Marietje d’Hane-Scheltema en schitterend geïllustreerd door Floris Tilanus.
Vrijwel alle inmiddels beroemde mythen uit de oudheid zijn te vinden in de Metamorfosen van Ovidius, het grote werk waarin hij begint bij de Chaos en de schepping van de wereld, om te eindigen in zijn eigen tijd, het Rome onder keizer Augustus. Ovidius schreef zijn betoverende gedaanteverwisselingen vanuit het idee dat alles voortdurend in… Lees verder
‘Waar hij zoo lang heeft gewoond’//Bezoekers op de kamer van Leopold
Kamers, huizen, ramen: ze zijn overal in de poëzie van Jan Hendrik Leopold (1865-1925) te vinden en ze spelen er een strategische rol. Ze horen bij de beelden waarmee hij de verhouding tussen binnen en buiten, ik en ‘U’, enkeling en wereld in zijn gedichten op spanning brengt. Een paar voorbeelden. In ‘Verzen 1895’ is… Lees verder